skip to Main Content

Longe range scanning | Afstandsscanning

“Hvor langt rækker den?”

”Hvor langt rækker den?” Sådan lyder en af de klassiske og meget relevante spørgsmål når vi skal rådgive kunderne inden de køber en håndscanner eller en håndterminal.

Og svaret er: ”Det kommer an på flere ting”

På den baggrund har vi sat os for at fortælle lidt mere bredt om scanningsafstand og sjovest af alt vil vi lave en række konkrete test´s, så det bliver så håndgribeligt som muligt.

Spring til den konkrete test ->

Inden vi går i gang med testen skal vi kort beskrive nogle af de fagtermer, som vi bruger i forbindelse med scanningsafstand:

1. ”Scanningsafstand”

Den er lige til. Det er helt enkelt den afstand, der er fra scanneren til den kode (1D eller 2D) der skal scannes. Har måler man minimum og maksimum – altså hvor tæt kan jeg komme på koden og hvor langt kan jeg komme væk fra koden og stadig kunne aflæse den. I grænseområderne vil man opleve at en given kode godt kan scannes, men det tager længere tid. Det er når det bliver ”svært” for scanneren.

I den test vi selv har lavet, måler vi afstanden til det punkt, hvor vi synes scanneren har sin normale performance / hastighed. Det synes vi er mest retvisende i praksis. I den konkrete test har vi kun målt den maksimale afstand, da stort set alle koder kunne læses på helt ned til ca 5cm´s afstand.

2. ”Læsedybde”

Denne term er i direkte forlængelse af scanningsafstanden. Læsedybden er helt enkelt forskellen på maksimum og minimum. Læsedybden er relevant fordi den viser, hvor præcis en afstand man skal have for at kunne scanne. Jo større læsedybde desto større tolerance er der – og dette har stor indflydelse på, hvor intuitiv og brugervenlig scanneren opleves af brugerne. I dag er læsedybden meget ”brugervenlig” på næsten alle scannermodeller, men især for meget små koder eller DPM koder bliver det meget relevant. Her er læsedybden typisk ret lav.
(DPM = Direct Part Marking. Typisk lasergraveret eller inkjetprint direkte på diverse overflader)

3. Element

Et element er den mindste streg i en stregkode eller den mindste firkant i en 2D kode. Bemærk at et element både kan være en streg og et mellemrum. Og den mindste streg og det mindste mellemrum skal have samme størrelse.

De mest benyttede 2D koder (QR og Datamatrix) er nemme fordi det er firkanter. 1D koder kan være lidt sværere da nogle kodetyper har op til fire elementtykkelser. Vi går ikke yderligere ind i forskellige kodetyper her.

4. ”Elementstørrelse”

Denne term er vigtig, så nu skal du være skarp 😉!
Elementstørrelsen er helt afgørende for scanningsafstanden. Logikken er egentlig simpel nok: Store elementer er nemme at se – små elementer er sværere at se.

5. Kodestørrelse

Siger næsten sig selv. Hvor meget fylder koden på papiret eller overfladen hvor den sidder. Kodestørrelsen afhænger altid af hvor meget der står i koden. En kode med 4 tal fylder mindre end en kode med 10 tal. Den præcise forskel afhænger af kodetypen, men der vil altid være forskel.

6. Quiet Zone

Dette begreb kaldes også ”lyszone” og ”stillezone”.  Quiet Zone er et bart område omkring selve koden i samme farve som baggrundsfarven, der gør det muligt for scanneren at fastslå, hvor koden begynder og slutter. De forskellige kodetyper har forskellige krav til størrelsen på Quiet Zone, så tjek specifikationerne inden du beslutter dit design. Hvis Quiet Zone er for lille vil koden blive svær/umulig at scanne, så det er vigtigt at huske. Vi anbefaler altid at lave konkrete tests af læsbarheden inden du sætter i produktion 😉.

OBS: Typisk er en kode printet sort på hvid baggrund, men det kan også være omvendt – eller i andre nuancer. Det vigtige er at scanneren kan se en tydelig kontrast mellem mørk og lys.

Konkret test

For at blive så håndgribelige som muligt, har vi gennemført en konkret test i vores lokaler i Allerød. Vi har valgt 4 forskellige kodetyper, som alle er ofte benyttede : EAN13, GS1-128, QR og Datamatrix.

Formålet med testen er at give et realistisk billede dels af scanningsafstand og dels af hvor stor indflydelse størrelsen på koden har på læseafstanden. Her nogle korte fakta om selve testen:

– Koderne er lavet med Bartender fra Seagull Scientific

– Koderne er printet sort på hvidt på almindeligt kopipapir

– Hver kodetype er printet i 2 forskellige størrelser

– Testen er udført med de 3 ”long-range” scanner-moduler vi har i vores sortiment

Hent PDF dokument med alle detaljer

Long range scanning PDF

Scannermodul / scanner

Scanner modulet er den altafgørende del af enhver stregkodescanner – uanset om det er en håndscanner eller en håndterminal. Producenterne bestræber sig løbende på, at lave moduler der dels scanner bedre og fylder mindre. Det samme scanner modul benyttes typisk på tværs af forskellige scanner modeller og derfor fokuserer vi her på selve scanner modulet.

Indenfor long-range scanning er udvalget af scanner moduler ret begrænset og indtil for ganske nyligt, at har de fysiske dimensioner på modulet sat sin begrænsning for, hvilke scanner-modeller de kunne benyttes i. Her de 3 modeller i vores test

 • Zebra SE4850
  I vores øjne det bedste long-range modul på markedet igennem mange år.
  Scanningsafstand op til 17 meter
  Modeller: DS3608ER, DS3678ER, MC3300X, MC9300
 • Zebra SE55
  Første long-range modul på markedet, der er lille nok til at sidde i slanke fuldskærms håndterminaler.
  Scanningsafstand op til 12 meter
  Modeller: TC53/58, TC22/27
 • Newland Near & Far Duo
  Første long-range modul fra Newland
  Scanningsafstand op til 9,8 meter
  Modeller: N7 Cachalot Pro II

Se udvalget af long range scannere i vores webshop – Klik her…

Forbehold
Resultaterne i denne test skal betragtes som vejledende. Vi anbefaler altid vores kunder, at gennemføre tests på i de konkrete omgivelser og på de konkrete koder.

Jens Peder

Til dagligt er jeg direktør og ejer af SkanCode med over 25 års erfaring i stregkodebranchen.

Det, jeg holder allermest af, er at komme ud til en kunde og hjælpe dem ved at forene deres viden om virksomheden med min faglighed inden for stregkoder og IT.

Min erfaring er nemlig, at de smarteste løsninger skabes gennem dialog og sparring med den virksomhed, jeg hjælper. Derfor medbringer jeg ikke kun min ekspertise inden for stregkoder, når jeg møder en virksomhed, men også min evne til at leve mig ind i lige præcis deres situation.

Close search

Cart

Back To Top